به گزارش روابط عمومی مؤسسه پژوهشی فرهنگ دیپلماسی و گفتگو، مجلس وزرای قطر برنامه توافق فرهنگی بین ایران و قطر برای سالهای ۲۰۲۲و ۲۰۲۳ را تصویب کرد. این برنامه در پی حضور قطر در نمایشگاه کتاب تهران بهعنوان میهمان ویژه به تصویب رسید. این موافقتنامه مشتمل بر یک مقدمه و ده ماده است و به منظور تحکیم و گسترش روابط بین دو کشور تصویب شده است.
بر اساس این توافقنامه طرفین جهت گسترش و تحکیم روابط فرهنگی فیمابین در کلیه زمینههای فرهنگی و هنری براساس حق یکسان و احترام کلیه قوانین و مقررات داخلیجاری در هر یک از دو کشور اقدام مینمایند.
دیدارهای متقابل هیأتهای فرهنگی و گروههای هنری ملی و سنتی جهت ارائه هنر خود، در کشور طرف متعاهد، دیدارهای متقابل مسئولان، کارشناسان و پژوهشگران ذیربط به مسائل فرهنگی، هنری و میراث فرهنگی، حفظ حقوق مالکیت فکری مؤلفین براساس قوانین و مقررات جاری دو کشور بخش مهمی از این توافق فرهنگی محسوب میشود.
علاوه بر مبادله اطلاعات فرهنگی، کتاب، منابع علمی، فرهنگی و انتشاراتی دررشتههای مختلف علوم، تنظیم جشنوارهها و هفتههای فرهنگی هنری و همایشهای ادبی گوناگون ونمایشگاههای هنرهای تجسمی و صنایع دستی سنتی میان طرفین، ترجمه و انتشار مطبوعات فرهنگی و کارهای هنری برتر که در هر دو کشور تولید میشود، با رعایت قوانین و مقررات جاری در هر یک از آنها بخشهایی دیگر از این توافق است.
همچنین ریاض احمدمحمد صالح مدیر اتحادیه ناشران و توزیع کنندگان قطری اظهار داشت: فرصت مشارکت و حضور کشور قطر و ناشران قطری در سیوسومین نمایشگاه حضوری بینالمللی کتاب تهران پس از شیوع کرونا، فرصتی ارزشمند است. آنچه که آغاز نمایشگاه متوجه آن شدیم، این است که تعداد بسیار زیادی از ناشران ایرانی در نمایشگاه شرکت کردهاند و این اتفاق بسیار مثبتی برای برقراری ارتباط دوباره با آنهاست.مدیر اتحادیه ناشران و توزیعکنندگان کتاب قطر افزود: حضور ما در این نمایشگاه مهم است، چرا که این حضور پس از توقف دوساله به دلیل شیوع ویروس کرونا اتفاق افتاده و همچنین این حضور فرصتی برای معرفی ناشران موجود در کشور قطر است. ما در کشور قطر تقریباً ۱۵ ناشر و توزیعکننده کتاب داریم که با ۵ نشر از این تعداد انتشارات در نمایشگاه کتاب تهران حاضر شدهایم.وی ادامه داد: انتشارات «دارنبجه» ناشر تخصصی کودک و نوجوان، انتشارات «جامعه قطر» ناشر تخصصی کتابهای علمی، انتشارات «احمدبن خلیفه» ناشر عمومی و انتشارات «روزه» و انتشارات «وتد» نیز ناشران کتابهای عمومی اعم از رمان، تاریخ و فرهنگ کشور قطر است.
احمدمحمد صالح بیان کرد: ما به دنبال تعامل ناشران ایرانی و قطری برای ترجمه کتاب و تبادل علمی و فرهنگی هستیم. هدف اصلی ما نیز در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران ایجاد همین راه ارتباطی برای معرفی کتابها و شناخت کتابهای ایرانی است.
وی همچنین تصریح کرد: در خلال برگزاری نمایشگاه، به ناشران ایرانی سر خواهیم زد و البته نشرهای قطری را معرفی میکنیم تا شناخته بشویم. قطعاً کتابهای متناسب با هویت فرهنگ قطری در میان انتشارات ایرانی برای ترجمه پیدا میکنیم و ناشران ایرانی نیز کتابهایی از انتشارات قطری، متناسب با فرهنگ ایرانی را نیز خواهند شناخت.
مدیر اتحادیه ناشران و توزیعکنندگان قطری درباره حضور ناشران و مسئولان برگزارکننده نمایشگاه کتاب افزود: تعداد بالای ناشران ایرانی اعجاببرانگیز است و از استقبال بالای ناشران بسیار شگفتزده شدیم، همچنین تسهیل در انجام کارهای نمایشگاه توسط مسئولان برگزار کننده نمایشگاه قابل تقدیر است.
وی ادامه داد: استقبال ملت ایران با وجود اولین روز برگزاری نمایشگاه کتاب بسیار قابل توجه بود. بعضی از شهروندان ایرانی در ساعات اولیه به بازدید از غرفه ما که میآمدند، مشتاق خریداری کتابهای قرار داده شده در نمایشگاه بودند، با وجود اینکه حتی زبان عربی نمیدانستند. این امر نشاندهنده بیداری جامعه ایرانی نسبت به منطقه است و همین موضوع ما را برای مشارکت در نمایشگاه کتاب تهران برانگیخته میکند.
احمدمحمد صالح درباره فرهنگ و مردم ایران افزود: مردم ایران مردمی باشکوه هستند. در عین حال که همسایه و برادر هستیم، ارتباطات فرهنگی مشترکی نیز داریم و فرهنگشان برای نهتنها فرهنگ غریبهای نیست بلکه به ما شبیه نیز هست. تعامل، ارتباطگیری و فرهنگ ملت ایران بسیار غنی است و احساس امنیت فوقالعادهای نسبت ملت و کشور ایران داریم.
وی در پایان عنوان کرد: وقتی لباس عربی پوشیدیم؛ از زمانی که در هتل بودیم تا وقتی که به نمایشگاه رسیدیم دائما مردم عادی درحال خوش آمدگویی به ما بودند و این نشان از مهماننوازی ایرانیهاست و مهماننوازی نیز نشان از فرهنگ تعامل مثبت هر ملت است.
سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از بیستویکم آغاز شده و تا سیویکم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در دو بخش حضوری در مصلای امام خمینی(ره) و مجازی در سامانه ketab.ir ادامه خواهد داشت.