نقش آفرینی رئیسی در پیگیری دیپلماسی منحصر به فردش را میتوان در گفتوگوهای مفصلی جستوجو کرد که او در آغاز مذاکرات حساس ایران و کشورهای ۱+۵ با هدف رفع تحریمهای ظالمانه علیه ایران از سر گذراند. رئیس جمهور در گفتوگوهای مهم خود با «امانوئل مکرون»، رئیس جمهور فرانسه با مورد توجه قرار دادن منافع مشترک تهران و پاریس، کوشید همتای فرانسویاش را متوجه این واقعیت کند که رویکرد جدید تهران تا چه اندازه معطوف برداشتن گامهای عملی جهت تحقق منافع برجامیاش است.
با در نظر گرفتن چنین پیشینهای و با توجه به واقعیتهای حاکم بر روابط ایران و کشورهای منظومه غرب، فعالسازی دیپلماسی فردی در مقطع کنونی یکی از بهترین گزینههای پیش روی سیاست خارجی ایران است. این گفتوگوها که اتفاقاً بازتاب گستردهای در رسانههای جهان داشت، به مفهوم گفتوگوی بیواسطه با دولتهای غربی بود.
گفتوگوهایی که در آنها صریحترین مواضع ایران از جمله واکنش احتمالی به تبعات محقق نشدن منافع اقتصادی کشور در قالب برجام مطرح شد و اتفاقاً تأثیر ممکن خود را یافت. حمایت بیقید و شرط رئیس جمهور از دیپلماتهایش و تشریح رویکرد هوشمندانه برجامی ایران سبب شد که مذاکرات حساس وین در کوتاه مدت، چشمانداز روشنی جهت حل و فصل اختلافات برای رفع تحریمها پیش روی خود ببیند.
فعال شدن دیپلماسی شخصی اگرچه منحصر به شخص رئیس جمهور باقی نمیماند اما به کارگیری همه ابعاد آن، تمام ظرفیتهای ممکن را در مسیر دیپلماسی متوازن و موفق ممکن میسازد. گسترش روابط دیپلماتیک مؤثر با اغلب کشورهای آسیایی و منطقه خاورمیانه و در عین حال حفظ کانال دیپلماسی با غرب نقطه عزیمتی است که رئیس دولت سیزدهم ذیل ابتکارعمل ویژه خود دنبال کرده که با قرار گرفتن در مسیر تدریجی و غایی خود، فرصت برداشتن گامهای بلندتری را نیز در پیش رو به وجود میآورد.